Wat is FMCG?

FMCG staat voor Fast Moving Consumer Goods. De definitie van FMCG staat altijd ter discussie, maar Leading Talent beschrijft het als volgt. Fast moving consumer goods zijn artikelen met een korte levensduur en dus een snelle omloop.

Bedrijven in de FMCG branche produceren allerlei consumentengoederen die wereldwijd of op nationaal niveau te koop zijn. Denk aan talloze categorieën voedingsmiddelen, toiletartikelen of wasmiddelen. Consumenten zullen producten als shampoo, deodorant en frisdrank op regelmatige basis blijven kopen, met het gevolg dat er in deze markt continu gevochten wordt om marktaandeel.

Concurrentiestrijd

Tussen alle FMCG bedrijven heerst een stevige concurrentiestrijd. In Nederland spelen niet alleen de grote multinationals een rol, maar zijn er ook talloze nationale fabrikanten.
Met merken – ook wel brands genoemd – proberen ondernemingen in de FMCG branche de consument aan zich te binden. Branding (marketing en imagobuilding) vormt dan ook een belangrijk werkterrein in FMCG. Waarschijnlijk weet jij heel wat soorten en merken snoep op te noemen, maar weet je ook de fabrikantennaam?

Wat is de fabrikant van Kitkat? Of de fabrikant van Grand’Italia?

Het verschil tussen nationaal vs. internationaal in FMCG

Zoals je wellicht kan begrijpen zijn er verschillen tussen nationale en internationale bedrijven. Ook maakt het uit of het hoofdkantoor van een bedrijf in Nederland is gevestigd of niet. Wanneer je vlak bij de fabriek werkt is de kans groot dat je meer invloed hebt en meer kans om te innoveren en te creëren. Staat het hoofdkantoor in het buitenland, dan moet je sterk zijn in het ontdekken en gebruikmaken van mogelijkheden op de Nederlandse markt.
Je kan starten bij een toonaangevende fabrikant of retailer in marketing, sales, trade marketing, finance of supply chain.

Leading Talent werkt voor klanten zoals Bickery, Colgate-Palmolive, Dr. Oetker, Duvel, Heineken, Henkel, Jan Linders, Kao Group, Nestle, P&G en Red Bull. Allemaal met hun eigen wensen en bedrijfscultuur. Ben jij geïnteresseerd in een carrière bij een van deze bedrijven of een andere baan in de FMCG sector?

Neem contact op